Historie

In ere hersteld

Het Groninger Monumentenfonds beschreef De Prinsenhof als een van de mooiste panden in de stad Groningen en dat beamen we met trots. ‘Er zijn maar weinig panden die zoveel vertellen over de historie van de stad als dit monument’, aldus voormalig directeur Dick Janssen van het Groninger Monumentenfonds.

De oorsprong van het gebouw ligt bij de Broeders van het Gemene Leven die hier rond 1436 een woonhuis bouwden waarna ze dit later ombouwden tot een heuse fraterkerk. Hier bevindt zich de brasserie. Waar zich vroeger het schip van de kerk bevond, staat nu een bar, en u kunt loungen op de verhoging van het voormalige koor van de kerk. Op de bakstenen wand aan de lange zijde zijn sporen van oude wijdingskruizen terug te vinden.

In 1569 werd het complex omgebouwd tot een bisschoppelijk paleis van de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Na zijn dood werd het paleis verbouwd tot ‘Herenhof’ en trok de stadhouder George Lalaing erin. Dit was het begin van De Prinsenhof als verblijfplaats van stadhouders, waaronder de prinsen van Oranje-Nassau. In de 17e eeuw werd ook de Prinsentuin aangelegd. De letters W en A, die u terug kunt vinden in de buxushagen van de huidige tuin, zijn afkomstig van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.

Via de Zonnewijzerpoort kunt aan de zijde van de Turfsingel de tuin inlopen. De bijzondere zonnewijzer waaraan deze poort haar naam eert, is in 1731 geplaatst. Deze zonnewijzer wijst u op verschillende manieren op de tijd. In Latijn kunt u namelijk de volgende boodschap lezen: ‘De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.’ Om de tijd te doden, flaneerden de hofdames onder de twee loofgangen. Nog steeds staat de Prinsentuin bekend om deze sprookjesachtige met groen overdekte paden.

Na het vertrek van de laatste stadhouder in 1795 als gevolg van de Franse Revolutie, werd De Prinsenhof gebruikt als militair ziekenhuis. Dit zou het blijven tot 1905. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in het pand marechaussees gelegerd. Hierna volgde een periode van leegstand en verval tot de komst van RTV Noord.

Sinds 2012 is Prinsenhof na een grondige renovatie getransformeerd tot 4-sterren hotel met twee hoogwaardige restaurants, waarmee De Prinsenhof voor het eerst in de geschiedenis toegankelijk werd voor publiek.